Oulun Lippo Pesis – Sotkamon Jymy 2, Raksila 13.5.2012 klo 13

Enpä ihan tuollaista peliä ollut menossa kattomaan, mutta eihän näissä koskaan tiedä, mitä saa, kun peliin lähtee. Sää oli sentään tänään suorastaan miellyttävä – kun istui auringossa ja oli paljon vaatetta :D. Loppua kohti Lipon pelikin vähän parani, mutta ei tarpeeksi. Epäonnistuneiden suoritusten lisäksi yhteinen pelikirja tuntui olevan vähän hukassa tai ainakaan sitä ei ollut hyvin opeteltu… Hyvästä fiiliksestä oli merkkejä vain paikoin, mutta toivottavasti se sieltä vielä löytyy ja aivokuolemat vähenee!

Peli meni siis 0-1 (1-3, 4-4).  1. Petrus Puputti 3v, 2. Olli Sirviö 2v, 3. Ilkka Hirvonen 2k, 4. Joni Meriläinen L, 5. Janne Korhonen 2p, 6. Jesse Väisänen 3p, 7. Timo Lemponen 3k (joka kerkes vuoronvaihdossa kertaalleen vaatia lapsilleen pipoja päähän :D), 8. Eino Järvelä s, 9. Sampo Nieminen 1v. Jokereina Jussi Markus, Arttu Aalto ja Jere Viitasalo.

Jymyllä (kovia) pelimiehiä riittää ja niistä oli kakkosjoukkuetta edustamassa tänään 1. Jere Vikström 3p, 2. Niilo Piiponniemi 3k, 3. Roni Vartama 2v, 4. Justus Uusi-Kyyny 2p, 5. Joni Tervo L, 6. Saku Hakkarainen 3v, 7. Markus Tuikka 1v, 8. Jouni Korhonen s, 9. Antti Tolonen 2k. Jokereina Jaakko Hyvönen, Joni Rytkönen ja Riku Tolonen.

Manne vei niukasti hutunkeiton voiton ja Lippo aloitti sisältä. Ei ole paljon kertomista siitä. Petu meni kyllä kentälle, mutta tuli heti kärpäsenä pois. Tervo heittää muuten todella vaarallisesti ykköselle! Siinä ei kärsi kärkkymisvirhettä tulla. Lopulta vuoron tuloksena oli yks kakkostilanne.

Jymyllä puolestaan kärki kulki ja Tervolle oli ajot purettavaksi. Manne otti kyllä hienosti ekan lyönnin pois taktisella väärällä ja pieni väärä se oli vielä viimeinenkin syöttö. Siitä kuitenkin Tervo taiteili kakkosrajanäpyn, joka ei jäänyt vastaan tulleen Eikan paljaaseen käteen. Lisäksi pelin alun ulkovuorosta jäi käteen pari huomautusta. Jesseä huomautettiin 1-pesän etenijän (Piiponniemi) häirinnästä ja Sampoa kielenkäytöstä. Mannen syöttö kun tuomittiin asennottomaksi, niin Sampo siihen kyselemään, että mitä …ttua. Ennen tuomarin puhuttelua Mannekin kyllä kerkes käskeä Sampon pitämään turvan kiinni ;).

Hyvin takkuista se Lipon peli oli ekan vuoron jälkeenkin ja tilanteenteko vaikeaa. Jymy teki nätisti juoksun per vuoro. Toinenkin juoksu tosin tuli lippolaisräpylästä, tällä kertaa lyönti ei tarttunut Opalle. Kolmas juoksu oli sitten ihan välilyönti, jokeri Rytkösen käsialaa. Jakson viimeisessä vuorossa Lipolla meinas olla vielä pientä painostusta, mutta tässä se yhteinen näkemys tilanteesta puuttui. Manne onnistui lyömään pompulla avausjuoksun. Petu olis kyllä palanut, jos pallo olis jäänyt Tervon räpylään. Tässä vaiheessa jäi kentälle 1-3-tilanne: Opa kolmosella, Manne ykkösellä ja lyöjiä oli yhdellä palolla jäljellä kaksi.

Tilannetta lähti ekana selvittämään Viitasalon Jere, joka näpyn sijasta (Jymyn etukenttä toki sumputti kahdella miehellä) löikin kopin, eikä sitten päässyt itsekään kentälle. Näin ollen Korelle jäi tyhjä kolmostilanne. Tokihan vuoro olis siitä jatkunut ja olis voitu rakentaa uutta tilannetta (vastoin kuuluttajan näkemystä), jos Kore olis siitä juoksun lyönyt, koska yks juoksu oli jo alla.

Eli se sitten siitä jaksosta. Toisen Jymy aloitti sisällä, eikä se Lipon kannalta hyvältä näyttänyt taaskaan. Kärjestä paloton ajolähtö Uusi-Kyynylle, jonka kaks erillistä lyöntiä tippuivat väliin ja tilanne oli jo 2-0. Oliko se sitten tämä vuoro, kun Lippo lahjoitti Jymylle 3-tilanteen? Nämä kun koittivat ihan vain kopittaa jälkipään etenijöitään, mutta kun mikään kynttiläkoppi ei etukentällä Lippo-räpylöihin jäänyt. Loppujen lopuksi kaikki Jymy-jokeritkin kävivät mailan varressa ja niin vain taas Rytkösen lyönti kaartui väkisin väliin tilanteeksi 3-0.

Lippokin alkoi nyt sentään saada tilannetta, mutta kakkospuolen painostus ei tuottanut tulosta (Mannen pitkä näpy ja Jessen hidastettu menivät molemmat sinne pussinpohjan suuntaan). Lepa sai sitten sentään kavennusjuoksun lyötyä. Lyönnin kohdalla mulla vaan iskee mielikuvissa tyhjää – muistan ainoastaan, että Sukerilla ei ollut kiirekään kotiin, eli palautusheitto ei ihan ongelmitta lähtenyt.

Jymy lisäsi seuraavassa johtoaan Joni Tervon välilyönnillä. Hyviä lyöntejä Jymyllä toki oli, mutta kuitenkin tuntuivat aika helposti sinne väliin tippuvan. Sisävuoron loppu oli jokseenkin mielenkiintoinen. Kotiutustilanne oli taas ja kun tilastoista lunttaan, niin lyöjänä Joni Rytkönen. Kotiutuslyönti meni polttolinjaan, pomppasi juuri Opan räpylän edessä. Opa kauhoi, mutta pallo ei jäänyt räpylään, vaan sinkosi eteenpäin. Tässä vaiheessa tietysti jymyläiset tuulettivat ja kotiin juossut Justus Uusi-Kyyny nosti selän pystyyn. Nyt ei kuitenkaan Lipolle tullut aivokuolemaa, vaan Sampo pelasi loppuun saakka. Opan kauhonnasta pallo nimittäin kimposi suoraan Sampon räpylään ja Tontohan toimitti pallon mahdollisimman pian Mannelle: Palo! Saipahan Sampo vähän henkeä päälle. Hyvin sillä oli kyllä lyönnit tippuneet väliin jo ennen tätäkin.

Toisen jakson kolmannessa vuorossa Lipon peli hetken jopa kulki. Jesselle saatiin aikaiseksi ajolähtö ja Jessepä yllätti Piiponniemen lyömällä takarajalle, 2 juoksua. Tässä vaiheessa täytyy myöntää, että muakin jopa nauratti, kun kuuluttaja veisteli, että Jesse hämäsi kopparit lihaksikkaalla vartalollaan. Tilanne oli tasan, kun Sampo vielä löi välilyönnillä Jessen kotiin. Hetken aikaa jymyläisilläkin pallot poltteli räpylöissä ja aurinko paistoi silmiin, kun näitä tilanteita muodostui. Vielä Jere Viitasalo pääsi yrittämään kotiutusta (2 paloa, kärki oli tulossa lyöntivuoroon). Lyönti meni kuitenkin kopiksi ja Eikka hätäili kakkoselta eteenpäin ja paloi kolmoselle.

Viimeiseen vuoroon kumpikaan ei sitten oikein saanut mitään aikaan. Jymyhän teki oikein jymymäisen vaihtoruletin (mikään muu seura ei osaa näitä niin järjestelmällisesti käyttää kuin Jymy… tai sitten muilla ei vaan oo sellainen miehistö, että pystyy näin tekemään…) siihen viimeiseen vuoroon, kun aloittavalla ois lyönnit alkaneet numerosta 2. Tietysti ykkönen eli Vikström jokeriksi (tilalle Rytkönen) ja aloittamaan vuoron. Ei se tosin auttanut, kun kärki ei kyllä siinä vuorossa kulkenut,  tais Petu polttaa Jeren ykköselle. Tasoittavalle sitten Vikström vaihdettiin Hakkaraiseen, eli Rytkönen meni Hakkaraisen paikalle kolmosvahdiksi ja Jere pelas omaa paikkaansa etulukijana.

Oishan sitä Liponkin toivonut sitten tasoittavalla saavan paremmat yritykset aikaan, mutta kuuluttajan aiemmin pelissä hillittömästi hehkuttama Illu epäonnistui just sitten pahassa kohdassa. Vaihtopomppu kääntyi liian keskelle ja Petu paloi kolmoselle. Sitten vielä Sukkeri ykkösellä käristyi Tervon heittelyyn. Se vuoro ja koko peli oli sitten hyvin pitkälti siinä.

Lipon palkitut oli täysin ansaitusti kakkosena Jesse (jolla lyötyjen lisäksi tuntui se pääkin olevan hommassa mukana) sekä ykkösenä Manne, joka teki, minkä vain pystyi. Parit näpyt kopiksi ja palot, ainakin yks muukin näpynhaku, taktisia vääriä paikalleen ja hyviä lyöntejä sisälläkin. Sampo ja Eikka väläytteli kyllä sisällä, Eikalta esim. kaks hyvää 2-3-vaihtoa (mutta sitten se yks hätäily kakkoselta eteenpäin), mutta ulkopeli ei etukenttäkaksikolla ihan parhaimmillaan ollut. Jymyn etukenttä oli tehokkaampi. Aika selkeät oli kyllä nuo jymyläisvalinnatkin: kakkonen Piiponniemi, joka sisällä jotakuinkin mitä tahtoi ja pelas ulkona hyvin eteenpäin ja haki paljon palloja  (se Jessen lyönti tippui kuitenkin aivan takarajalle), ja ykkönen Tervo – eiköhän ne sen ansiot ole jo aiemmin raportissa tullut mainittua.

Pelin ulkopuolisista totean sen verran, että kuuluttaja ei ole selostaja… Ja että perusnegatiiviset jännitystään selittämällä käsittelevät kanssakatsojat voi olla aika rasittavia, etenkin jos niiden taktiikkaymmärrys ei kovinkaan syvällisellä tasolla ole. Lipon peleissä kuitenkin näemmä sattuu ja tapahtuu, kun tästä oli sen verran paljon sanottavaa. Toivotaan helatorstaiksi parempaa fiilistä ja vähemmän aivokuolemia!

Jätä kommentti